10 Oktober, op bezoek bij de Berbers

10 Oktober, op bezoek bij de Berbers

IMG_0126kIMG_0127kGisterenavond zijn we vroeg naar bed gegaan, aangezien we vanochtend al vroeg op moesten: om 7 uur ontbijten, want we werden om half 8 al opgehaald met de Landrover voor ons bezoek aan de berbers. We werden eerst naar een uitzichtpunt gereden, vanwaar we het berberdorp Gardou op een berg konden zien liggen. Daarna gingen we daadwerkelijk naar dat dorp toe. Hier kregen we eerst heerlijke muntthee aangeboden, om vervolgens vrije tijd te hebben om door het dorpje heen te lopen. Onderweg werden we door berbers binnen gevraagd in hun huis, om vanaf hun balkon het uitzicht te bekijken. Superlief natuurlijk! En het uitzicht was ook zeker niet verkeerd! De vrouw des huizes was mandjes aan het vlechten, dus drie maal raden wat de moeders als souvenir gaan krijgen 🙂

Toen iedereen weer bij de landrovers was gearriveerd, gingen we op weg naar Zriba Oliya. Dit is een verlaten en vervallen berberdorp. Na de onafhankelijkheid van Tunesie in 1956 zijn veel van dit soort berberdorpjes opgedoekt. De berbers trokken naar andere dorpen, omdat daar meer kans was op werk en een betere toekomst. Wel heel erg leuk en interessant om te zien. Sinds een paar jaar zijn er een aantal jongelui aan het proberen om geld bij elkaar te krijgen om dit dorp weer te restaureren. De moskee en mausoleum waren al gerestaureerd.

Als laatste werden we naar een familie nomaden gereden, die nog daadwerkelijk in een nomadentent wonen. Dit is een vader, moeder en 2 kinderen. Ze staan ondertussen al 3,5 jaar op dezelfde plek, en de kinderen gaan naar school in het meest nabije dorp. We werden uitgenodigd in de tent, en kregen brood te eten (ontzettend droog en aangebrand), en thee te drinken (zo zwart heb ik mn thee nog nooit op, het was zwarter dan koffie! Echt niet te drinken!) Maar het was wel erg gastvrij!
SAM_9540kIMG_0179k
Begin van de middag kwamen we terug bij het hotel, waar we de rest van de middag heerlijk gerelaxt hebben met een colaatje, biertje en later een Arabische muntthee.

Ja, het leven is hier echt verschrikkelijk… 😉

 

 

 

 

 

 

5 Comments

  1. Dagmar

    hoop dat jullie de slangenmanden met inhoud door de douane krijgen !!!!
    jammer dat het zo vervelend is !!!!!! maar nog effe volhouden en jullie mogen weer van het heerlijke Nederlandse weer genieten. hihihihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *