Dag 4 t/m 6: Longhouse

Dag 4 t/m 6: Longhouse

Vrijdag werden we om 9.00 uur opgehaald door onze gids. Helaas regent het deze ochtend. Om 10.00 uur maken we een stop in het plaatsje Serian, waar we ruim een uur hebben kunnen rondlopen, en de plaatselijke markt daar hebben kunnen bezoeken. Gelukkig was het toen al weer droog geworden! (En weer heel erg warm). Na dit uurtje Serian zijn we verder gereden richting de Longhouse. Onderweg hebben we nog een plantenstop gedaan: Joseph heeft ons een aantal planten laten zien, erg leuk.

Om 12.15 uur stopten we bij een peperplantage, waar we een korte tour kregen, en een demonstratie van hoe de peper gescheiden wordt, en hoe zwarte & witte peper van elkaar verschilt. Ook wel erg leuk om een keer te zien.

Om 12.30 uur gingen we een ruim half uur lunchen, we kregen kip in zoet/zure saus, gefrituurde rijs, gefrituurde noodles, spinazie met ei, groentenmix en banaantjes. Erg lekker!

Vlak voordat we de boten bereikten kregen we een lekke band. Gelukkig hebben we een kundig gids bij ons, die dat in de hitte binnen 5 minuten gewisseld krijgt 🙂 Toen konden we verder naar de boot. De boottocht naar de Longhouse duurde zo’n 3 kwartier, dus we hebben lekker genoten van dit boottochtje door de jungle!

Sarawak (de westelijke Maleisische kant van Borneo) bestaat voor het grootste gedeelte uit Iban, vervolgens de Chinezen, en dan pas de Maleisiers. De Iban zijn 1 van de 3 ” stammen” van de Dayak. De Iban leven nog steeds aan de rivieren, in Longhouses. Tot en met zo’n 100 jaar geleden waren de Iban koppensnellers, maar daarna is dat langzaam verdwenen uit de cultuur. De Longhouses bestaan nog wel steeds: Dat zijn lange huizen op palen. Er zijn maar 2 trappen om in de longhouse terecht te komen; aan weerskanten op het korte gedeelte. De reden dat er zo gebouwd is/wordt, is om zichzelf te beschermen tegen eventuele vijanden, dus niet als bescherming voor de rivier of ongedierte.. De hele familie woont in zo’n longhouse, de chief in het midden, en de rest van de familie aan beide kanten er naast. Als de familie wordt uitgebreid, wordt de Longhouse dus langer gemaakt, want dan wordt er simpelweg een huis naast gebouwd.

Wij zitten bij een redelijk gemoderniseerde familie: ze hebben een guesthouse, waar wij zullen slapen, en daar zijn zelfs wc’s en douches (koud water) aanwezig! Ook hebben ze overal electriciteit, wat al een hele stap in de moderne wereld is voor de Iban..

Eenmaal aangekomen bij de Longhouse worden we naar de Guesthouse begeleid, en mogen we in de lange rij van ” hokjes” zelf een slaapplaats uitzoeken. Hier worden 2 matrassen, kussens & beddegoed neergelegd, en ze hangen zelfs netjes een klamboe voor ons op.

Om half 5 krijgen we een uur een rondleiding & uitleg door de Longhouse, en maken we kennis met de oude chief. Deze man is heel lang chief geweest van deze Longhouse, maar heeft nu de “macht”  overgedragen aan zijn zoon, aangezien hij er zelf te oud voor werd (de beste man is al in de 80!). Na deze rondleiding mochten we zelf lekker rondlopen, en relaxen. Het is vandaag weer heeeel erg warm, dus we lopen op ons gemakkie wat rond, en bekijken de Longhouse nog wat beter.

Om half 8 krijgen we eten: kip, spinazie met ei, groentenmix, ananas, bananen en rijst. Weer erg lekker. Om 20.15 uur gaan we weer terug naar de Longhouse, en daar worden we nu welkom geheten door de ” Welkomst-dans”. Niet erg spectaculair, maar wel leuk om te zien.  Het leuke aan het bezoek aan de Longhouse vind ik, dat de Iban zich eigenlijk niet met de toeristen bemoeien, maar gewoon hun dagelijkse ding doen. De dans die ze voor ons gedaan hebben doen ze voor iedereen die van buiten hun familie op visite komt, dus niet alleen voor toeristen. Dat maakt deze paar dagen in de Longhouse toch net even wat specialer vind ik.

Nadat ze de dans hebben gedaan, moeten de toeristen er ook aan geloven (naast Robert & mij zijn er nog 4 andere mensen aanwezig), dus hebben we nog even lollig meegedanst op hun muziek. Na het dansen werd het tijd voor ons om onze giften te overhandigen aan de chief: wij hadden sigaretten meegenomen, en voor de kinderen een flinke trommel met koekjes, en een grote zak met lollies. Alle presentjes worden gelijk snel & efficient door 2 vrouwen verdeeld over alle kinderen, die vervolgens heel blij met hun buit er vandoor gaan.

De gasten krijgen rijstewijn en zelfgemaakte whiskey (waarschijnlijk ook op basis van rijst gemaakt) te drinken. Verder wordt er niet meer naar “ons toeristen” omgekeken, en gaat de chief gewoon vergaderen met de rest van de familie. We begrepen van onze gids dat het er oa over ging, of de familie het eens was met de komst van toeristen naar hun Longhouse, en over de plaatselijke belastingen die nog betaald moesten worden. Rond 22.00 uur zijn we naar de guesthouse gegaan, en zijn we gaan slapen.

Zaterdag hadden we om 7.00 uur de wekker gezet, maar dat hadden we net zo goed niet hoeven doen, want rond half 5 begonnen de honden te blaffen, en de hanen (ca. 20 stuks) begonnen vrolijk met hun Kukeleku… Verder hebben we eigenlijk best wel heerlijk geslapen!

We zijn eerst even gaan douchen (doucheslang zonder douchekop & koud water), en vervolgens kregen we ontbijt. Vandaag is het weer net zo verschrikkelijk warm als gisteren, dus na 5 minuten merkten we al niet meer dat we gedoucht hadden. Het ontbijt was best lekker: pannenkoekjes gevuld met bakbanaan, banaan, cake, boterhammen met jam en worstjes.

De andere 4 mensen gingen na het ontbijt weg, dus waren we nog de enige 2 overgebleven toeristen. Rond 8.45 uur kregen we uitleg over de blaaspijp, en hoe die vroeger gebruikt werd. De oude chief was hierbij ook aanwezig, dus dat was wel leuk. Vervolgens gingen we met Joseph een jungletocht doen. Hij legde ons oa uit hoe de rubber uit de bomen gehaald wordt, we kregen te horen welke planten waarvoor gebruikt worden, en welke eetbaar zijn, we hebben de oude graven van de Iban gezien, en hoe er vallen gemaakt worden voor klein en voor groot wild.

Na deze jungletocht werden we bij de rivier opgewacht door ons bootje, en maakten we een tocht de rivier op, totdat we bij een andere Longhouse terecht kwamen, waar we ook even te gast zijn geweest. Deze familie bestaat nog maar uit 4 gezinnen, dus de Longhouse is een stuk korter. Verder is deze familie nog niet zo gemoderniseerd, en hebben ze zelfs nog geen electriciteit hier. We hadden nog wat van ons snoep achtergehouden, wat we bij deze Longhouse als gift hebben achtergelaten.

Nadat we deze familie weer hadden verlaten, zijn we nog een tijdje over de rivier gevaren, totdat we bij een mooie oever kwamen, waar we zijn uitgestapt. Hier werd onze lunch voor ons klaargemaakt. Dat deden ze, door bamboestokken te vullen met het eten (rijst, kip, groentenmix), en deze boven het vuur te houden. Het duurde even, maar het eten was weer heerlijk! Na de lunch hebben we alles weer ingepakt, en zijn we met de boot weer richting onze Longhouse gegaan. Ongeveer 5 minuten voordat we er waren, begon het te stortregenen, dus wat dat betreft hadden we heel erg geluk gehad vanochtend!

Om ongeveer 13.30 uur waren we terug in de guesthouse. Hier hebben we op ons gemak naar de stortregen zitten kijken, en hebben we onze boeken uitgelezen. Helaas hadden we er niet aan gedacht meer boeken mee te nemen naar de Longhouse (onze grote tassen staan nog in Kuching, we hadden alleen onze dagrugzakken bij ons), dus aan het eind van de middag begonnen we ons weliswaar zomaar te vervelen (een uurtje, maar toch). Rond 4 uur was het weer opgehouden met regenen, en rond half 5 arriveerden 6 nieuwe toeristen.

Om 7 uur kregen we last van het uitvallen van de electriciteit, wat ongeveer een half uur duurde. En dat is midden in de jungle best errug donker dan! Gelukkig wist ik mn zaklamp goed te vinden, en kregen we al snel 2 kaarsen van de Iban aangereikt. Vlak voor het eten om half 8 sprongen de lichten gelukkig weer aan. Het eten was weer lekker, maar weer hetzelfde als gisterenavond.

Om 8 uur gingen de nieuwe gasten naar de Longhouse voor de welkomst-dans, maar ook Robert en ik waren weer uitgenodigd, dus daar zijn we natuurlijk wel weer naar toe gegaan! De dans werd weer uitgevoerd, en ook nu moesten de gasten weer mee dansen. Ik wilde dit keer foto’s maken, dus ik kwam er onderuit 🙂 Maar Robert danste wel weer enthousiast mee, dus daar zijn mooie foto’s van 😉

Ook dit keer werden de presentjes uitgereikt aan de chief, en werden deze weer verdeeld over de kinderen. Deze avond gingen vrijwel alle Iban vroeg naar bed, op een enkeling na, die bij ons groepje + onze gidsen kwam zitten. Ook vanavond werd er weer rijstewijn & whiskey geschonken, en 1 van de oudere Iban-mannen had er lol in om samen met Robert te proosten en te drinken, dus dat was wel erg grappig. Ook deze avond zijn we rond 22.00 uur naar bed gegaan. Het begon iets voor 10 uur weer met regenen, en dat heeft het ook de hele nacht gedaan.

Zondag ging onze natuurlijke wekker in de vorm van ca. 20 hanen weer rond half 5 / 5 uur.. We zijn nog tot een uur of 7 blijven liggen, voordat we onze spullen bij elkaar zijn gaan zoeken. Om 8 uur kregen we weer ontbijt, weer ongeveer hetzelfde als gisterenochtend. Gelukkig is het vanochtend droog!

Na het ontbijt hebben we onze spullen gepakt, en zijn we weer naar de boot gegaan, die ons terug heeft gebracht naar de auto. Vandaar begon de lange terugweg naar Kuching weer.

Rond half 12 zijn we gestopt, vlakbij Serian, waar een recreatie”centrum” was, met een stuk jungle en een aantal kleinere watervallen. Hier hebben we een tijdje rondgelopen, en vervolgens kregen we onze lunch. Weer ongeveer hetzelfde als de afgelopen paar dagen: rijst, spinazie, kip, groentenmix.. En dit keer ook watermeloen. Bij mij komt dit voedsel ondertussen mn neus en oren al wel uit (ondanks dat het wel erg lekker is, maar gewoon erg eentonig), en zelfs Robert begint wel te verlangen naar ander soort voedsel..

Na de lunch zijn we weer verder gereden naar Kuching, en rond 14.00 uur checkten we weer in bij hetzelfde hotel als de eerste paar dagen. We zijn gelijk de was gaan doen (jaja, moet ook gebeuren, zeker doordat het hier continu zo warm is, we zweten ons 3x door de rondte!), en rond 15.00 uur zijn we in het restaurant lekker wat gaan drinken, met een walnoot-gebakje er bij. Helaas begon het nu weer met regenen, dus ons plan om de stad nog in te lopen is  voorlopig on-hold gezet.. Dus zitten we nu even uitgebreid ons reisdagboek & fotoalbum bij te werken, en gaan we straks (hopelijk droog) in de stad lekker wat eten.

Morgen gaan we naar Bako National Park, waar we hopen de neusapen te gaan zien. En waar we ook alleen een dagrugzak mee naar toe nemen. Ook hier zullen we geen internet hebben om jullie op de hoogte te houden. Na Bako National Park gaan we naar Damai Village Beach Resort, waar we jullie hopelijk weer wat kunnen laten weten!

Groetjes, 2 nog steeds errug genietende mensjes!

8 Comments

 1. yvonne

  Hoi Corine en Robert,

  Wat klinkt het weer allemaal geweldig en die foto’s,
  leuk die foto’s wat zijn jullie toch reuzen als je naar die mensen kijk.
  Wij lezen de berichten met veel plezier, ik had vanmorgen al tegen ad gezegd
  het wordt tijd dat wij weer wat horen.
  Ik ben zo blij dat ik de laptop meegenomen heb op vakantie.
  Nog veel plezier groetjes ad en yvonne

 2. Dagmar

  Hallo Jullie 2!!
  Wat voor een verhaal weer, ik heb de idee dat ik erbij ben!! Alleen de wekker sòchtends lijkt mijn echt niet fijn,hahaha
  Tja, het eten… lekker nu een patatje,he ??
  Heel veel plezier verder, maar dat zal jullie zeker wel lukken
  wacht weer in spanning af op het volgende verhaal
  dikke knuffel
  dagmar

 3. corrie

  Corine en Robert
  Weer een prachtig verslag. heel erg genieten dus nu hopen dat Jullie de neusapen ook te zien krijgen
  Corrie en Herman

 4. Annie

  Wat een belevenissen zeg en wat leuk om te lezen! Wat een “leuke”wekker hebben jullie ha,ha, En wat een mooie foto”s. Kijken net als andere mensen weer uit naar jullie volgende verhaal! Hier nog allemaal prima, pa heeft vanmorgen een wandeltocht van 30km gemaakt Het weer is redelijk goed en ook wij genieten. Dag lieverds tot het volgende verhaal! Pa en Ma xx

 5. Karin

  Die foto tussen de stamleden is echt briljant,wat zijn die mensen klein zeg!
  Leuk om weer van jullie te horen en veel plezier bij de neusapen.

  O ja, hebben ze ook een McDonalds daar? Misschien doorbreekt dat je eentonige maaltijden, haha.

  Groetjes,

  Karin

 6. Anneke

  Hallo superbofferds, sorry voor de wat late reaktie, maar ik ben nog steeds ondersteboven van jullie verhalen/foto’s. Wat een spannende tijd en mooie ervaringen.(wij komen vandaag terug van een weekendje Texel, kamperen bij de boer en dus de groeten van Berta 7 en 24, die regelmatig kwamen spieken) en zoals gewoonlijk ((dit klinkt al als “normaal”voor jullie)) geniet er enorm van..

 7. Ada van Ekeren

  Fantastisch, wat een avonturen. Was zelf even naar de warmte en ben met terugwerkende kracht alles van jullie reis aan het lezen. Nederland is dan wel heel ver weg lijkt mij zo en zeker IOM.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *