Dag 14: Danum Valley

Dag 14: Danum Valley

Vandaag kregen we om half 7 ontbijt, en om 7 uur vertrokken we met de auto vanuit Sukau River Lodge richting Lahad Datu. Dit was best een behoorlijk lang autoritje, maar om 8.45 uur arriveerden we daar dan toch. In Lahad Datu werden we afgezet in het kantoor van Borneo Adventure Tours. Hier namen we afscheid van onze gids Hachim. Al met al was het helemaal geen slechte gids, gelukkig maar!

In het kantoor van Borneo Adventure Tours kregen we uitleg over Danum Valley, en hoe dit gebied beschermd wordt door de overheid en WNF. Volgens alle mensen die we hierover spreken, is Danum Valley echt het hart van Borneo, en kunnen we geen “echter” stukje regenwoud tegenkomen. We zijn dus heel erg benieuwd!

Om half 10 stappen we dan toch eindelijk in een 4×4 om te vertrekken richting Danum Valley. Al na 20 minuten rijden wordt het asfalt verruild voor onverharde wegen: regenwoud, here we come! Na een tijd rijden moeten we stoppen voor een grote monitorvaraan die midden op de weg, stoer! En na nog een tijdje gereden te hebben, toon ik dan eindelijk mijn ranger-kunsten: ik spot een orang oetan in een boom! Onze 2e wilde orang oetan, jeej! Dit mannetje is minimaal 15 jaar oud, aangezien hij al “zijflappen” heeft. En deze aap is echt ongelofelijk goed te zien! We genieten dus echt met volle teugen! Wat een schitterend mooie beesten zijn dit toch! Als de orang oetan zich dan na een tijd terugtrekt in de jungle, is het voor ons tijd om weer verder te rijden.

Om 12 uur komen we aan bij de lodge van Danum Valley. Allememachies: zo’n luxe hebben we allebei nog nooit gezien! Wat is dit een schitterende lokatie, en wat een luxe overal! We worden ontvangen met een soort van bloemenkrans om ons nek. We ontmoeten onze gids voor de komende paar dagen: Sylvester. Zo’n klein mannetje hebben we zelfs hier in Azie nog niet zo vaak gezien, haha. Maar hij is erg aardig en we zijn benieuwd naar zijn ranger-kunsten!

Na de ontmoeting met Sylvester en na het drinken van ons welkomstdrankje, mogen we gelijk aanschuiven voor de lunch. De tafeltjes staan allemaal zo opgesteld, dat ze allemaal uitzicht hebben op de Danum rivier en de jungle. Het begint vervelend te worden misschien, maar weer: SCHITTEREND! De lunch is in buffetvorm. Echt mega-mega-uitgebreid, en we kunnen zo’n beetje alles krijgen wat je kan verzinnen. Dus we hebben heerlijk zitten genieten van deze uitgebreide lunch! Na de lunch werden we opgevangen door een gastvrouw, die ons begeleidde naar ons huisje. Ook hier weer: wat een luxe! We hebben een mega-grote douche, inclusief grote douchekop, en we hebben zelfs een tweepersoons bad op ons balkon (uitzicht op rivier/jungle)!! Ik denk dat we ons hier wel kunnen settelen 🙂

Om 3 uur gaan we onze eerste trail lopen met Sylvester. Voordat we aan deze trail begonnen, hebben we nog bloedzuigersokken gekocht, hopelijk helpt dit om ons te beschermen tegen de vele bloedzuigers in dit regenwoud. Dit is inderdaad het ware regenwoud, inclusief de >95% luchtvochtigheid! Ongelofelijk hoe erg wij kunnen zweten zeg! Tijdens deze trail hebben we weer erg veel succes met het dieren spotten: we zien een orang oetan-moeder met 2 kleintjes: 1 van ongeveer een week (!) oud, en 1 van een paar jaar oud. (Onze teller staat op 5 wilde orang oetans). Ook zien we een mannetjes fazant, een aparte duizendpoot, diverse andere insecten en vogels en de hornbill (neushoornvogel). Wat een succes weer! Ongeveer 10 minuten voordat we weer bij de lodge aankomen, laat het regenwoud weten dat het niet voor niets REGENwoud heet: de hemel breekt open, en de regen komt echt met bakken uit de hemel vallen! Gelukkig hebben we allebei onze poncho bij ons, zodat onze camera’s droog blijven (zelf zijn we toch al doornat van het zweet, dus dat maakt niets uit). Rond 5 uur komen we aan bij de lodge.

We trekken gelijk onze natte kleding uit, en nemen een heerlijk bad op ons balkon (wat een uitzicht)! En wassen daarna gelijk onze vieze was weer eens weg. Dat was ook echt nodig! De hele kamer hangt nu vol met onze ‘schone’ kleding, haha!

Om 6 uur krijgen we een slideshow inclusief presentatie van een ranger, over Danum Valley, wat ze doen, en wat voor dieren je tegen kan komen. Echt heel erg super allemaal, ik ben benieuwd naar de komende dagen! Deze presentatie duurde tot 7 uur. Tijdens deze presentatie werd er ook een foto getoond van een bladdiertje, en we zeiden nog tegen elkaar: die zou ik wel graag tegen willen komen. We stappen de presentatiekamer uit, en wat zit daar op ons te wachten: het bladdiertje! Wat een schattig, en interessant diertje is dat zeg, echt stoer! Na uitgebreid foto’s te hebben gemaakt van dit beessie, zijn we gaan dineren. Dit ging in dezelfde stijl als de lunch: een enorm groot buffet, waar je van mag pakken wat je wilt.

Om half 9 gaan we met 8 andere mensen mee op een open truck, voor een nightdrive. Na 5 minuten al zijn we helemaal gelukkig: we zien het spookdiertje! Aan een boomstam, klem aan de weg, dus we kunnen hem echt supergoed zien. Wat een gaaf beest is dat! En zo lief, zo klein! En vooral ook snel: hij sprong met een paar snelle sprongen van de ene tak naar de andere, en weg was ie. Verder hebben we deze tocht nog een vliegende eekhoorn gezien (ook al vloog hij op dat moment niet), een vrouwtjesfazant en een paar sambar herten. Wij zijn weer helemaal super tevreden!

Om 21.45 uur komen we terug in de lodge, waar we nog even snel wat drinken in de bar, en vervolgens uitgeput maar errug tevreden naar bed gaan.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *