Dag 11: Selingan Island (Turtle Island)

Dag 11: Selingan Island (Turtle Island)

Deze dag begon al vroeg: om half 6 werden we opgehaald bij het hotel, om weer naar het vliegveld van Kota Kinabalu gebracht te worden. Om 7 uur vlogen we richting Sandakan, waar we om 7.40 uur aankwamen. Hier werden we opgewacht door onze nieuwe gids voor de komende aantal dagen: Hachim. Dit was een echt mode-poppetje, en we vroegen ons dan ook af wat hij met ons in de jungle zou gaan doen, maar goed, even afwachten maar!

We gingen allereerst naar het centrum van Sandakan, waar we gelegenheid kregen om even naar de supermarkt te gaan, en daarna in een restaurantje nog wat te ontbijten. We hebben indische roti op (soort pannenkoek met ei erin, met curry erbij & nog een of ander heet sausje). Het vulde goed, ook al is het een beetje een raar soort ontbijt..

Om 9.15 uur gingen we met de ferry onderweg naar het schildpaddeneiland, waar we om 10 uur aankwamen. Wat een prachtig eilandje is dit toch ook weer! Echt weer een bounty-eilandje (daar hebben ze er hier nogal veel van geloof ik).

Er zijn in totaal 3 schildpaddeneilanden hier: er is er maar 1 toegankelijk voor toeristen: Selingan. De andere 2 mag niemand anders dan door de rangers betreden worden, om de schildpadden zoveel mogelijk rust te gunnen.

Onze kamer was erg mooi, en met een ventilator EN airconditioning, dus dat is wel HEEL erg lekker! Aangezien het echt weer bloedverziekend heet is, en de luchtvochtigheid weer ver boven de 90% ligt..

We hebben lekker gerelaxed, en om half 1 kregen we de lunch.  Ook hier natuurlijk weer rijst en kip en groentenmix.. Ach ja, je moet er wat voor over hebben he 🙂

Ook vanmiddag hadden we weer om te relaxen, wat we dus ook zeer goed en lekker hebben gedaan! We hadden snorkels & flippers gehuurd, dus hebben we bijna 1,5 uur in het water gelegen (en weer niet verbrand, goed he!). Ook hier hebben we weer veel & diverse soorten vissen gezien, echt super! We moesten hier alleen wel goed uitkijken om niet door kwallen gebeten te worden, maar ook dit hebben we goed doorstaan 🙂

Om half 7 zijn we met onze gids naar de presentatiekamer gegaan, waar we uitleg hebben gekregen over de schildpadden, en foto’s hebben bekeken etc. Ook kregen we hier een video te zien over de schildpadden van deze eilanden.

Om half 8 kregen we te eten (weer rijst en kip en groenten, heel verrassend), en daarna begon het wachten op de eerste schildpad.. De groep toeristen zijn in 2 groepen verdeeld, om de schildpadden niet al te veel te storen bij het eieren leggen. Wij waren (gelukkig) ingedeeld in de 1e groep die naar een schildpad toe mag..

Het is zo dat de 1e schildpad die aan land komt, daar gaan de toeristen naar toe (en de 2e groep dus naar de 2e schildpad), en daarna moet je van het strand af blijven, en mag je de schildpadden niet meer bekijken. Goed geregeld dus voor de schildpadden, maar ook voor de toeristen.

Rond 8 uur was het begonnen met (keihard) regenen en onweren, dus eigenlijk begonnen we onze hoop al een heel klein beetje op te geven, maar rond 21.45 uur werden we dan toch geroepen: de eerste schildpad is aan land! Dus wij snel onze spullen pakken & naar buiten rennen.. Gelukkig regent het nu niet zo hard meer, waardoor we goed zicht hadden, en ook gewoon onze camera konden gebruiken.

Eenmaal op het strand aangekomen, begon dan toch echt de magie! Echt super, zo’n groot beest wat op het land eieren aan het leggen is! Echt zo ontzettend gaaf, dat het eigenlijk niet te beschrijven is! We moesten onze zaklamp uit doen, zodat de schildpad zo weinig mogelijk gestoord zou worden. We hadden dus alleen licht van de zaklantaarn van de ranger. Ook mochten we niet flitsen met onze camera’s, waardoor de foto’s misschien niet zo best zijn geworden, maar we hebben de schildpad echt wel supergoed kunnen zien! We zaten op ongeveer een halve meter afstand, terwijl al die eitjes eruit floepten.. Toen de schildpad klaar was met het leggen van de eieren, mochten we haar ook van de voorkant aanschouwen. Wat een supermooi beest is dit toch! Weer een stukje wonder der natuur…

Toen de schildpad klaar was om de tocht terug naar de zee te maken, moesten wij haar helaas weer gaan verlaten.. We gingen gelijk naar de “broedplaats” waar de eieren veilig weer begraven werden. Dit was het 2663e nest van het jaar 2010, de schildpad was 80×92 cm (schild), het was de 1e keer dat deze schildpad hier eieren heeft gelegd (ze heeft nu gelijk een nummertje aan haar pootje gekregen, om haar goed in de gaten te kunnen houden in de loop der jaren), ze heeft 102 eieren gelegd, en het was de groene schildpad.

Na het begraven van de eieren, zijn we weer met de rangers naar de zee gegaan, waar 45 ieniemienie kleine schildpadjes werden uitgezet in de zee. Die kleintjes zijn echt zo ongelofelijk schattig! En wat is het weer een magisch gezicht, om die kleintjes te zien schuiven in het maanlicht, over het zand, richting de zee.

Wat ik al eerder zei: echt ongelofelijk, echt magisch, echt super en vooral echt onbeschrijfelijk!

Rond half 11 hadden we alles gezien, en mochten we ons dus niet meer op het strand begeven, toen zijn we maar gelijk moe, uitgeput, maar o zo gelukkig naar bed gegaan.

3 Comments

  1. j.hoogerwerf

    Hoi Hoi Globetrotters wat verschrikkelijk mooi allemaal volgens mij hebben jullie ook nog 2 weken vakantie nodig om alle belevenissen echt een plaatsje te geven en het goed tot je door te laten dringen. maaaar als je je reisverslag doorleest beleef je het volgens mij weer helemaal opnieuw. Ik geniet in ieder geval. Nog heeeeeeeeeeeeeel veel plezier saampjes doeeeg Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *