Dag 7 & 8 Bako National Park en Damai Beach Resort

Dag 7 & 8 Bako National Park en Damai Beach Resort

Hier zijn we dan weer!

Maandag werden we om 9.00 uur opgehaald uit ons hotel in Kuching, waarna we definitief afscheid namen van Kuching. We moesten ongeveer 3 kwartier rijden, onderweg hebben we eindelijk de eerste mangroven en Nipah palmen gezien. Hierna gingen we nog 20 minuten op een speedbootje om in het Bako National Park aan te komen. Aangezien het laag tij was, konden we niet aanmeren, en moesten we bij het strand uitstappen, en het laatste stukje lopen naar het registratie centrum.  Op het strand wemelde het van de hele kleine krabbetjes, dus dat was wel grappig.

Nadat we ons geregistreerd hadden, konden we onze tassen alvast bij de receptie achterlaten, en zijn we gelijk een wandeling gaan maken. Vrijwel gelijk zagen we een aantal wilde varkens rondlopen bij de huisjes, dus de eerste dieren hebben we binnen! Na ongeveer een kwartier gelopen te hebben, zagen we lemuren in een boom zitten (silver leaf lemur), echt supergaaf, de eerste apen zijn ook al gespot! We hebben een stuk omhoog gelopen, en vervolgens gingen we de mangroven in, in de hoop op de neusapen. Na even wat rondgelopen te hebben, ja hoor: een hele familie neusapen, hoog in de bomen, precies boven onze hoofden langs. Echt SUPERgaaf dat we het geluk hebben om deze apen ook te zien zeg! Het was best een grote familie, dus we zijn een tijd daar blijven staan om te genieten. We hebben geen goede foto’s kunnen maken, maar wat was dit geweldig! Ook het geluid van de mannetjesaap: net een scheepshoorn, haha. Nadat de apen verder waren getrokken, zijn we over het zelfde pad weer teruggelopen naar het centrum, waar we onderweg nogmaals de silver leaf monkeys tegenkwamen. We hebben toch lekker de eerste 1,5 uur lopen er op zitten voor vandaag! (en wat een hitte, we zijn beiden minimaal 2 liter water verloren door al het zweten)

Eenmaal terug in het centrum, mochten we van een buffet onze lunch pakken, en lekker op het terras gaan eten & genieten. Er werd al wel gewaarschuwd: pas op, er lopen brutale makaken rond, die zo het eten van je afpakken. Dus wij hebben ons eten goed in de gaten gehouden, en snel opgegeten. Na het eten zijn we met ons gezicht richting het water/jungle gaan zitten, en al snel kwam de eerste nieuwsgierige makaak een kijkje nemen op het terras. We hebben echt al heel veel gezien in de korte tijd dat we in het park zijn!

Om 14.00 uur konden we het huisje in, onderweg naar het huisje zagen we een boomadder in een boom (schitterend gif-groen beessie is dat zeg!), en er liep ook weer een wild varken bij de huisjes rond. We wilden net ons huisje binnengaan, toen Joseph ons riep, want er liep een monitoring lizzard (monitor varaan) bij zijn huisje. Haha, weer een beest wat we van ons verlanglijstje kunnen strepen! Ons huisje ziet er erg mooi uit, er hangt een ventilator, dus het is redelijk koel binnen. We hebben zelfs een eigen badkamer met douche (koud) en toilet.

Om half 3 gaan we voor een 2e wandeling, we doen de op 2 na langste trail die er in dit park is uitgezet (in totaal maar 5,6 km, maar duurt in totaal 4 uur). Gelijk bij het informatiecentrum zien we een aantal makaken in de bomen zitten, die wantrouwend naar een python zitten te kijken.. Wat een mooi beest is dat ook zeg! Na deze uitgebreid bewonderd te hebben, gingen we verder richting de aanlegplaats van de boten (bij hoog tij). Hier zat een neusaap in 1 van de mangrove-bomen, op zijn gemakkie wat te eten. Wat een geluk zeg! 2x op 1 dag de neusapen zien! Ditmaal hebben we zelfs een mooie foto van het beessie kunnen maken. Na hier een poosje gestaan te hebben, gingen we dan toch echt de jungle in. We zouden de berg beklimmen, en deze aan de andere kant weer afdalen, om bij een prive-bounty-eiland-achtig  strandje uit te komen. Op zich was er dus wel een soort van pad uitgezet, die soms bestond uit planken over bijv. mangrove, en voor een groot gedeelte uit boomstronken, die zich hadden gevormd tot een soort van traptreden. Na ongeveer 1,5 uur omhoog gelopen/geklommen te zijn, waren we dan eindelijk op de top van de berg! Doordat er hier nog best veel hoge bomen stonden, hadden we geen mooi uitzicht over de baai, dus dat was wel jammer. Even later kregen we wel een mooi uitzicht over het strandje waar we naar toe zouden gaan. En mooi was het! Zeker een goede beloning voor zo lang zwetend, klimmend en wandelend door de jungle lopen! Toen we eenmaal beneden waren, hebben we lekker met z’n tweetjes even 3 kwartier zwemmend (in de schaduw van de overhangende rotsen) daar doorgebracht. Daarna was het helaas weer tijd om terug te lopen. Binnen 2 minuten waren we allebei alweer vergeten dat we opgefrist waren geweest, want we waren al weer helemaal doorgezweten. Wat een hitte, en wat een luchtvochtigheid! Rond half 7 kwamen we terug bij het centrum, waar we eerst een paar liter vocht naar binnen hebben gewerkt, en ieder een halve meloen weg hebben zitten kanen.

Toen we weer een klein beetje waren bijgekomen, zijn we onder de errug koude douche gaan staan, om vervolgens om iets over zevenen weer bij hetzelfde buffet ons diner hebben gehaald. Ook nu moesten we uiteraard weer uitkijken voor de makaken, maar doordat het al snel donker werd, hadden we er geen ” last”  van. Het was weer lekker, maar helaas al koud eten. Er lopen hier in de kantine allemaal gekko’s rond op het plafond ‘s avonds, dus dat is wel gezellig 🙂

En tot grote vreugde van Robert, begon de wedstrijd Nederland-Denemarken niet om 16.00 uur NL tijd, maar om 13.30 uur NL tijd (dus 19.30 uur Maleise tijd). En ze hadden op het terras van de kantine een tv hangen, waar de wedstrijd werd uitgezonden! Dus wij hebben saampies, met een klein clubje Maleisiers de wedstrijd zitten kijken. En voor degenen die het gemist hebben: we hebben gewonnen met 2-0  ;-P

Na de wedstrijd zijn we doodop naar bed gegaan (we hebben vandaag 5 uur geklommen/geklauterd/gewandeld, dus best wat lichaamsbeweging gehad).

Een opsomming van (bijna) alle beesten die we deze dag hebben gezien: vleermuizen, gekko’s, neusapen, makaken, lemuren, adelaar, python, adder, monitorvaraan, wever-vogels, wilde varkens, heremietkrabben, kleine krabbetjes, grote spinnen, mooie libelles en eekhoorns.

Dinsdag konden we om half 8 gaan ontbijten. Ook nu weer hetzelfde buffet met eten.. Dus Corine heeft aan de koude patatjes en indische pannenkoeken gezeten, en Robert aan de koude noodles en rijst..

Na het ontbijt zijn we onze laatste wandeltocht in het park gaan doen. Op de loopplanken richting de jungle zat een grote familie makaken rustig elkaar te vlooien etc. Heerlijk ochtendritueel, waar wij dan even door heen banjerden, haha.. Ook nu was het af en toe weer klimmen en klauteren, maar voor de rest was de tocht prima te doen (maar ook nu verloren we beiden weer errug veel vocht 🙂 ). Halverwege de heenreis waren we weer zo lucky dat we WEER een neusaap hebben gezien: Dit keer het mannetje wat op de grond zat, en toen wij aankwamen snel in de boom sprong en omhoog klom. Het strandje waar we na 3 kwartier lopen op uit kwamen, was ook wel mooi, maar natuurlijk lang niet zo mooi als het strandje van gisteren! Hier zijn we even een half uurtje blijven zitten (we hadden nu onze zwemspullen helaas niet bij ons), en daarna begonnen we weer aan de terugreis. Toen we zo’n 5 minuten onderweg waren, vroeg Joseph of we het leuk zouden vinden om langs de kustlijn terug te lopen, door de mangrove. Nou, natuurlijk vonden we dat leuk! We moesten alleen om daar te komen, door een krap stukje rots klauteren, wat ons nog best soepel lukte 🙂 In de mangrove kwamen we weer wat makaken tegen, en verder hebben we vooral de rotsformaties en de mangrove bewonderd. Vlak voordat we terug waren in het centrum, zagen we nog een grote monitor varaan van de weg af glippen, stoer!

Toen we rond 11 uur terug kwamen in het centrum, hebben we ons nog snel even opgefrist in ons huisje, om vervolgens onze tassen in te pakken en ons uit te checken. Daarna liepen we naar het informatiecentrum, om de tentoonstelling daar te bekijken, en terwijl we daar naar toe liepen, zagen we voor de 4e!! keer een neusaap! Weer hoog in een boom, maar de boom stond klem achter het informatiecentrum, dus erg dichtbij. Geweldig toch! De tentoonstelling was wel aardig om te zien. We zijn vervolgens teruggelopen naar de kantine, waar we weer wilden gaan lunchen. Toen we aan kwamen lopen, waren we er nog net getuige van dat een engelse vrouw van haar appel werd beroofd, haha. Het bleek al de tweede keer te zijn deze dag dat de makaken zo brutaal waren om het terras op te komen. Wij zijn (heel slim) met onze rug tegen de kantine gaan zitten, zodat we ons voedsel goed in de gaten konden houden. Na het eten hadden we nog een uur om te relaxen voordat we met de speedboot weer opgehaald zouden worden. In deze periode is het nog 3x gebeurd dat makaken de lunch van anderen hebben gestolen. Haha, echt wel grappig om te zien!

Om half 2 kwam de speedboot om ons te halen. Alleen kreeg de beste man de motor niet meer aan de praat.. Dus na 10 minuten proberen, kwam er een ander bootje, om ons te slepen. Toen we in wat dieper water lagen, werd het nogmaals geprobeerd, en na een aantal pogingen sloeg de motor dan toch eindelijk aan! Na weer zo’n 20 minuten varen met de boot, waar we diverse lokale vissertjes voorbij gingen, kwamen we weer aan bij ons startpunt, waar onze chauffeur ons al netjes met onze grote tassen stond op te wachten.

Hiervandaan zijn we gelijk naar Damai Beach Resort gereden, waar we rond 3 uur aankwamen. Dit is echt een mega-groot en mega-luxe resort! We hebben werkelijk een schitterende kamer! Nadat we ons hadden geinstalleerd in de kamer, zijn we een duik gaan nemen in het bijbehorende zwembad, HEERLIJK! Lekker door de zon gewarmd water, met hier en daar schaduwplekken, zodat je niet in de zon hoeft te zwemmen. Echt zo lekker om even op te frissen! We hebben een uurtje in het water rondgedobberd, en zijn toen in de bijbehorende winkeltjes nog wat spulletjes gaan kopen, en alvast een souvenirtje. Daarna gaan informeren of er internet aanwezig is, en ja hoor! Dus hier dan ons bericht.. Na dit bericht gaan we lekker in het restaurant van een pizza genieten 🙂

Morgen zou eigenlijk een rustdag in het resort zijn, maar aangezien en Robert en ik niet houden van dit soort daagjes, hebben we met Joseph geregeld, dat hij en een vriend van hem, ons morgenochtend met een boot komen halen, en dan gaan we op dolfijnenjacht (niet letterlijk natuurlijk), krokodillenjacht, we gaan langs de schildpaddeneilanden varen (waarschijnlijk zien we ze niet, aangezien ze pas ‘s nachts aan land komen om hun eieren te leggen) en we gaan snorkelen. Vervolgens gaan we ook op 1 van de schildpaddeneilanden (is beschermd natuurgebied, maar doordat Joseph een vergunning heeft, mogen we er komen) lunchen. Daarna nog wat verder varen/snorkelen, en aan het eind van de middag terug naar het resort.. We verheugen ons er nu al op!

De dag erna gaan we vroeg vliegen naar Sabah (oostelijke kant van Maleisisch Borneo), naar Kota Kinabalu.

We houden jullie weer op de hoogte! Groetjes

PS Bekijk ook vooral de fotogallerie nog eens: we hebben erg veel foto’s toegevoegd!

7 Comments

  1. Dagmar

    Wauw, wat is dit voor een leuke reis!!!!!!!!!!!!Maar door jullie bericht ,heb ik alsnog de idee dat ik er ook was.
    En wat voor een geluk hebben jullie met de beesies!! Maar de slangen hoeven van mijn niet, hooguit achter glas!!!!!
    De Pizza zal zeker wel goed gesmaakt hebben na al het koude rijs en noedels!!
    Het genieten gaat jullie wel goed af,genieten iedere keer weer van je berichten
    Nog heel veel plezier
    groetjes Huib en Dagmar

  2. Annie

    hallo zeg wat een avonturen, wat een geweldige reis en wat leuk dat jullie ons zo mee laten genieten. Heeeeeel veel plezier! (Robert wat leuk dat je DE wedstrijd kon bekijken ha,ha)Theo en Annie xx

  3. Carla

    Jullie hebben wel erg veel geluk met alle beesten. Leuk hoor dat jullie er al zoveel hebben kunnen bewonderen.
    Raar idee hoor dat jullie daar ook het voetbal hebben kunnen zien. Ik vind dat altijd weer heel leuk als je zo ver weg ben en je kan dan toch het n.l. voetbal zien. Wij hebben dat ooit in Thailand meegemaakt,
    Geniet nog maar van jullie vakantie
    groetjes Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *