Dag 12: Selingan Island, Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, Sukau River Lodge

Dag 12: Selingan Island, Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, Sukau River Lodge

Vandaag zouden we om half 7 ontbijt krijgen in de kantine van schildpaddeneiland, dus liepen we iets voor half 7 vanaf ons huisje richting de kantine. En het ongelofelijke was waar: vlak voor de kantine, in het zand, zat nog een schildpad! Deze was blijkbaar vroeg in de ochtend aan het strand gekomen om haar eieren te leggen, maar was daarna te vermoeid geweest om de tocht terug naar de zee te maken.

Ongelofelijk, ook met daglicht nog zo’n gigantisch mooi beest van zo dichtbij te mogen zien! Gelukkig kwam er al snel een ranger aan, die de schildpad een handje ging helpen om terug naar de zee te komen. Ook dat hebben we uitgebreid kunnen & mogen bekijken. SCHITTEREND weer! Ongelofelijk, wat voor een mazzel wij hebben deze vakantie! Het ene moment hoop je nog op 1 schildpad, maar bent bang dat je hem niet gaat zien, en het volgende moment heb je 1 schildpad eieren zien leggen, heb je kleintjes terug de zee in zien gaan, en zie je ook nog eens 1 schildpad met daglicht, op haar terugweg naar de zee! Super, super, super! Ik kan niet anders zeggen!

Het ontbijt ging er daarna ook wel snel en goed in (toast met jam, lekker!), en om 7 uur vertrokken we weer met de ferry richting Sandakan, waar we een uurtje later weer aankwamen. Hier stond onze bus al op ons te wachten, om ons naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre te rijden. Hier kwamen we rond 9 uur aan.

In het centrum kregen we eerst een video te zien over dit centre, en hoe ze te werk gaan met de orang oetans, wel erg leuk & boeiend om te zien. Na deze video, mochten we dan toch echt het park in. Hier werkt het hetzelfde als in het andere rehabilitation centre waar we geweest zijn: het park is 2x per dag 1 uur open voor publiek, en dan wordt er op een vaste voederplek eten neergelegd voor de orang oetans die nog niet volledig voor zichzelf kunnen zorgen.

Na zo’n 10 minuten lopen kwamen we aan bij de voederplek, en terwijl we stonden te wachten tot het 10 uur zou worden (voedertijd), kwamen er zomaar alvast 2 orang oetans voorbij lopen. Niet door de jungle, nee, op hetzelfde pad als wij op liepen! Heel gaaf om die beesten van zo dichtbij te mogen en kunnen bewonderen! Ik moest zelfs een stap opzij doen, omdat een orang oetan me anders omver had gelopen, haha. Super! Toen het eenmaal voedertijd was, kwamen er nog 2 orang oetans tevoorschijn, die lekker wat van de bananen gingen peuzelen.. Na een paar minuten verdwenen deze helaas weer in de jungle. Toen kwam langzaam maar zeker een familie langstaartmakaken kijken bij de voederplaats, of zij daar nog wat konden halen.. Natuurlijk niet de apen waar we voor kwamen, maar wel heel erg leuk om ze ook hier weer te zien! En na zo’n 10 minuten kwam er nog een orang oetan aan: een vrouwtje wat een net 2 weken oud kleintje bij zich had: GAAF! Dus vandaag weer 5 orang oetans + 1 heel kleintje gezien, jeej!

Rond 11 uur vertrokken we weer van Sepilok, naar Sukau River Lodge, waar we rond 12.45 uur aankwamen, en we gelijk een lunch geserveerd kregen (weer witte rijst, super..) We zijn op dit moment de enige gasten in deze lodge, dus lekker rustig! Ons huisje staat prachtig met uitzicht over de rivier Kinabatangan. We konden nog even lekker relaxen, en om 4 uur gingen we een boottocht doen over de rivier, op zoek naar wild.

En we hebben heel wat wild gezien! We zijn zo’n beetje plat gegooid met langstaart makaken, pig tail makaken, neusapen en we hebben ook een mangroveslang gezien.  Vooral de neusapen is ongelofelijk, we hebben er minstens 50 gezien, de ene beter dan de andere, maar over het algemeen zeer goed te zien! Super zo’n boottochtje, heerlijk! Rond 6 uur waren we weer terug bij de lodge.

Om 7 uur kregen we ons diner. Natuurlijk weer witte rijst, maar ze hadden ook pittige gehaktballetjes gemaakt, heerlijk! Zo werd het toch nog best een erg lekker diner!

Onze bootmeneer had voorgesteld om ook een avond-bootritje te doen (tegen extra betaling uiteraard), maar dat zagen wij natuurlijk wel zitten! Dus gelijk na het diner, om half 8 gingen we weer een bootritje doen van 2 uur.

Deze avond hebben we gezien: 3 uilen, een kingfisher, heel veel vuurvliegjes, een python, een luipaardkat (erg zeldzaam en uniek dat we hem gezien hebben!!), en op het laatste moment nog een krokodil, alhoewel die er vrijwel gelijk vandoor ging toen wij hem in de gaten kregen. Al met al dus weer een zeer geslaagde avond, en heel gaaf om zoiets in het pikkedonker te doen. Je ziet alleen waar de zaklamp schijnt, en de sterren in de lucht, verder niet, maar je hoort wel heerlijk al die junglegeluiden om je heen.

Super dagje weer!

2 Comments

 1. yvonne

  Hoi Hoi,
  Ik zit de laatste berichten van jullie te lezen, geweldig zeg, wat een reis.
  ik neem aan dat jullie dit van tevoren allemaal geregeld hebben.
  Wij zijn naar de jungle in drenthe geweest.
  Groetjes ad en yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *