Dag 15: Danum Valley

Dag 15: Danum Valley

Vandaag moesten we weer erg vroeg ons heerlijke bedje uit, want om half 7 gingen we onze ochtendtrail lopen. We gingen deze ochtend de canopy-trail doen, oftewel: lopen over bruggen die tussen hele hoge bomen gespannen zijn. De bomen die zijn gebruikt, zijn tussen de 80 en 100 meter hoog, en de bruggen zijn op een hoogte geplaatst van 11 tot 30 meter hoog, wat ons een schitterend uitzicht bied over het regenwoud. Het is vanochtend een beetje mistig, wat enorm mooie plaatjes oplevert. Deze ochtend zien we niet zo heel veel wild, maar genieten we vooral van het uitzicht. We hebben wel wat wild gezien, namelijk: diverse vogels, hornbills, buizerd en een pygmee eekhoorn. Ook zien we varens die zich “intrekken” als je ze aanraakt, erg grappig. Om 8 uur zijn we terug in de lodge.

We besloten om gelijk maar te gaan ontbijten. En ook hier weer: ongelofelijk maar waar: op zo’n 15 meter afstand van het ontbijtterras, in een boom: een orang oetan!!! Dit was weer een mannetje, die ook al meer dan 15 jaar oud was, gezien z’n “zijflappen”. Na een tijdje in de boom gezeten te hebben, en daar uitgebreid gegeten te hebben, besloot hij dat het tijd was om er vandoor te gaan, dus klom ie uit de boom, en liep op zijn gemakkie, over het gras, onder ons (!) huisje door, zo terug naar de jungle. COOL!!! Het ontbijt daarna smaakte weer heerlijk!

Om half 10 gingen we voor de 2e trail deze ochtend: dit keer naar een watervalletje. Ook hier hadden we weer een goede ‘score’ aan wildlife: vleermuizen (weer gespot door mij, ik word nog eens een echte ranger!), diverse interessante insecten, een “oprol”insect, lantaarninsecten, een hele erge ieniemieniekikker (kleiner dan een pinktopje; de bush frog), skink, vliegende hagedis (deze vloog wel echt, ziet er heel stoer uit!), grote groene hagedis. Heel gaaf allemaal weer! Om half 12 kwamen we terug in de lodge. We konden nu relaxen tot vanmiddag half 4.

We hebben wat rondgekeken in het gebouw, zijn weer uitgebreid gaan lunchen, hebben lekker en uitgebreid gedoucht en hebben lekker een boekje gelezen.

Om half 4 gingen we weer voor een trail. We zouden een bepaalde route gaan lopen, maar al snel weken we af van deze route: Sylvester had weer een orang oetan gespot! Het bleek om een stelletje te gaan: een mannetje en vrouwtje. In het begin konden we ze niet heel goed zien, omdat ze heel hoog in de bomen zaten, maar al snel begonnen ze zich te verplaatsen, en snel ook! Dus wij zijn van de route afgestapt, en zijn door de jungle achter de orang oetans aan gelopen/gehold. Echt wel een avontuur om dat zo op deze manier te doen! Na een tijdje waren ze weer gesetteld in wat bomen, waar we ze uitgebreid konden bekijken. Het blijven echt supermooie en gave beesten, zo mooi om naar te kijken! Dit waren nr. 7 en nr. 8 in het wild! Wat een mazzel hebben wij zeg! Verder hebben we weer diverse insecten en diverse vogels gezien. Robert heeft laten zien dat hij ook ranger-kunsten in zich heeft: hij spotte een mooie grote rode hagedis.  Vlak voordat we terug gingen naar de lodge, kreeg Sylvester een oproep dat bij de huizen van het personeel een orang oetan in een boom zat, dus daar zijn we nog snel naar toe gelopen. En ja hoor: wilde orang oetan nr. 9 zat daar heerlijk om zich aan ons te showen! Het blijft elke keer weer genieten! Om half 6 waren we weer terug in de lodge.

Om 7 uur gingen we weer heerlijk dineren, en om half 9 gingen we voor een night walk met Sylvester. Ook wel heel leuk om te doen: pikkedonker, en alleen met een zaklantaarn onderweg de jungle in. Sylvester probeerde voor ons het spookdiertje nogmaals te vinden, maar helaas is dat niet gelukt. We hebben wel heel veel verschillende soorten kikkers,  veel soorten spinnen (ook de tarantula), een schorpioen, een megaslak (weer een gespot diertje door mij), veel sprinkhanen gezien. Ook hebben we de hele zeldzame orchidee-wandelende tak gezien, en nog wat andere soorten wandelende takken, een kever, bladinsecten, en nog meer van dit soort kleine, maar erg gave insecten. Alhoewel ‘klein’: de insecten zijn hier minimaal 10x zo groot als bij ons thuis. De slak was zeker 20x zo groot als onze standaard huisjesslak.

Om 10 uur waren we weer terug in onze lodge, waar we weer super tevreden, snel in slaap vielen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *